fbpx

5G

На върха на най-високата планина в света – Еверест се появи 5G сигнал. За тази новина съобщи оператора „China Mobile“ пише Xinhua. „Разположена на най-висока надморска височина в света, 5G предавателната станция започна работа в четвъртък, покривайки със сигнал върха на Еверест“, се разказва в материала.

Отбелязва се, че предавателната станция е монтирана в алпинистки лагер на надморска височина от 6500 метра. За нейната работа преди това са били издигнати две други станции на височини от 5800 и 5300 метра. Сега стабилен 5G сигнал е наличен на северното било на Еверест и на върха, който се издига на 8 848 м надморска височина.

Според ръководството на „China Mobile”, разполагането на 5G на Еверест се извършва паралелно с официалното измерване на височината на планината, започнало в четвъртък. Предавателната станция на надморска височина от 5300 метра ще задоволи нуждите на хората в базовия лагер веднага след приключване на технологичните тестове, а другите две станции ще бъдат демонтирани след измервания по-късно тази година.

Дотогава те ще позволят научни изследвания, мониторинг на околната среда и излъчвания на живо.