fbpx

САЩ тестват предаване на електричество от Космоса.

Преди броени дни ракетата Atlas V изстреля военна мини-совалка X-37B в орбита около Земята. Това е шестият успешен полет на „космически самолет”, както се нарича този кораб за многократна употреба, а мисията му е особено интригуваща.X-37B изпълнява обикновено задачи по военни програми, които са класифицирани, но не всички. Този път мини-совалката изведе в орбита прототип на фотоволтаичен модул за предаване на слънчева енергия, преобразувана в електрическа, към земята под формата на микровълново излъчване.

Американската морска изследователска лаборатория (NRL) провежда експеримент с трансфер на енергия, за целите на който е разработен модулът PRAM (Фотоволтаичен радиочестотен антенен модул). Прототипът с радиочестотна антена представлява блок със страни 30 см, оборудван с конвенционални фотоелектрически преобразуватели (слънчеви клетки), които превръщат слънчевата светлина, падаща върху тях, в електрическа енергия.

Как работи? Енергията, получена от модула в орбита, се преобразува в микровълново излъчване и се предава към приемник, разположен на земята. Приемникът е и генератор, който преобразува микровълновото излъчване в електричество и го изпраща към потребителите.

Получената в космоса енергия може да се предава към земята и чрез лазерен лъч – с помощта на мощен инфрачервен лазер, но в земната атмосфера е възможно да се предава без значително поглъщане само микровълново лъчение, отбелязва New Atlas. Фотоволтаичният радиочестотен антенен модул, сравнен с 30-сантиметрова линийка

Експериментът на лаборатория NRL цели да изследва в реални условия процеса на преобразуване на енергия, топлинните характеристики на процесите и ефективността на технологията с наличния прототип. Подобни методи за прехвърляне на енергия от орбита, където слънцето свети 24 часа и под оптимален ъгъл спрямо слънчевия панел, могат да помогнат за осигуряване на електричество в отдалечени кътчета на планетата, например военни бази или райони на бедствия.

На следващ етап, въз основа на резултатите от PRAM, ще бъде разработена напълно функционална прототипна система, инсталирана на сателит. Също така се планира създаване на канал за изпращане на енергия към Земята. Несъмнено, превръщането на тази технология в мащабен енергиен източник може да отнеме десетилетия. Това ще е скъпо решение, но при някои сценарии бързото разполагане на електроцентрали на Земята с неограничен източник на енергия може да бъде съизмеримо като разходи

.