fbpx

Аутсорсинг на финансови услуги или защо банковите институции се доверяват все повече на външни фирми

Икономическата криза се усеща и във финансовия сектор, затова не е изненада, че той е един от най-тежко засегнатите в световен мащаб. За да оцелеят, компаниите трябва да реагират бързо, гъвкаво и да пренаредят приоритетите си изоснови. С други думи – трябва да съкратят стотици служители и да затегнат коланите си до абсолютния минимум.

За България обаче икономическата ситуация всъщност донесе ползи. За съжаление ние сме страната с най-ниски доходи в Европейския съюз, затова много страни с по-висок стандарт изнасят финансово-счетоводните си дейности тук.

По последни проучвания 44% от банките ще прилагат аутсорсинг на бизнес процеси (BPO), за да променят операционните си модели, според европейско изследване на HP. Изпълнителни директори на търговски банки споделят, че трябва да се справят с три основни предизвикателства: увеличаване на експозицията към настоящи клиенти (91%), подсилване на бизнес устойчивостта им (88%) и подобряване на операционните модели (76%).

Всички банки, участвали в изследването, споделят, че вече са „изнесли” поне един от бизнес процесите си като управление на събирането и дълговете, следвано от обслужване на клиентите, са сред най-интензивно изнасяните функции извън дейността на банките до настоящия момент.

Аутсорсингът на определени бизнес процеси може да изиграе ролята на елемент на промяна във финансовия сектор и да помогне на банките да преструктурират из основи своите операционни модели.

След кризата печалбите намаляха и финансовите компаниите все по-често разчитат на кол-центрове и BPO доставчици, за да подобрят ефективността на операциите си.

Но не всичко опира до пари. Правилният аутсорсинг партньор за една компания във финансовия сектор предлага смесица от умения, които да надградят експертните познания на финансовия екип. Тук говорим за сила в преговорите, професионално кол-център обслужване и ангажимент да се подпомогне развитието и подобрението на процесите.

Следват няколко примера за кол-център и BPO услугите, от които можете да се възползвате:

  • Обслужване на клиентски запитвания
  • Статус и проследяване на оплаквания
  • Идентифициране на измами
  • Интернет банкиране

Телефонно банкиране