fbpx

Как да увеличим продажбите.

Телемаркетингът си остава един от най-ефективните източници на печалба за бизнеса през последните три десетилетия. Благодарение на това, че съвременните инструменти позволяват да се съставят точни клиентски бази и потенциални бази за студени обаждания, използването на услугите на кол център е от изключително значение за сегментите B2B и B2C:
• търговия на дребно и едро;
• онлайн магазини и услуги;
• с малка или, напротив, голяма продуктова линия;
• таксиметрови услуги;
• туристически агенции;
• производители;
• банкови зони.

И всякакви други сфери на дейност, чиято задача е предоставянето на стоки / услуги и получаването на съответната печалба.
Ролята на кол центъра за реализиране на печалба за компанията е от първостепенно значение и пряко влияе върху растежа на продажбите.
Задачите на кол центъра

И така, какви задачи решава телемаркетингът и как това влияе върху печалбите:

1. „Студени“ обаждания.
Терминът вече е достатъчно широко известен: прозвъняване на потенциални клиенти с цел предлагане на изгодни условия за закупуване на стоки и услуги на компанията. Всеки един оператор може да прави студени обаждания – но не всеки може да продава!

Много компании, които организират собствен кол център във фирмата си, повтарят една и съща грешка: при „студените“ разговори, те учат новите оператори да си взаимодействат с клиента. В същото време не отчитат,че този тип обаждане е едно от най-сложните и може да донесе освен нулев резултат за компанията и морално неудовлетворение у служителя.
Професионалните аутсорсинг компании, които предоставят услугата телемаркетинг, са запознати и прилагат ефективно много методи и техники за договаряне с немотивиран клиент за покупка, което им позволява да формират положително мнение за компанията, както и да привлекат нови клиенти. Новодошлият или неквалифициран персонал не само ще губи времето за обаждания, но и може да формира негативно отношение към компанията и нейните дейности.

2. „Топли разговори“.
Има няколко вида и всички те трябва да се използват, за да се увеличат продажбите:
• връщане на стари клиенти – тези, които са спрели да използват услугите на компанията или да купуват стоки. В този случай телемаркетингът разработва стратегия за изгодна оферта;
• информиране за нови продукти – това може да бъде целенасочено обаждане до клиентската база или допълнителна оферта „горещо“ обаждане. Смисълът е да се предадете именно тази информация, която е полезна на клиент, който може наистина да се интересува от нея.
Има и други,възможности за увеличаване на продажбите, но ще се спрем на тези две, само те ще бъдат достатъчни, за да увеличат продажбите с правилното използване на техниките и методите за разговори на обучените оператора.
3. „Горещи“ обаждания.
Клиент, който вече е преминал етапа на избор и е готов за логичното му завършване – покупка. Например в онлайн магазин това е потребител, който е поставил продукти в пазарската количка и е направил поръчка. Остава само да се обадите и да изясните допълнителна информация.
На този етап можете също да увеличите продажбите и средния чек на клиента. За да направите това, трябва да се подготвите предварително за разговора, да оцените потребителската кошница на клиента, интересите му и да направите добро предложение със свързани продукти или услуги. Например ако купувачът си е поръчал телефон, важно е да му предложите калъф или подходящи слушалки. В същото време има голяма вероятност да получите отказ, но добрата отстъпка или разумно предложение увеличава шансовете за допълнителна продажба
Допълнително в кол центровете са ангажирани с провеждане на разговори за проучвания и анализ след продажбата, с цел идентифициране на нуждите на клиентите, създаване на положителен имидж на компанията, актуализиране на клиентската база и т.н.
Ролята на Кол центъра в продажбите

Операторите специалисти по телемаркетинг са връзката между клиента и вашия бизнес. Качеството на договаряне, използваните методи, скриптове и умения ще определят месечната ви печалба, удовлетвореността на клиентите и броя на повторните поръчки.
За товва обръщането към аутсорсинг компании за телемаркетинг е много важно днес: професионалните оператори си взаимодействат професионално с клиентите ви и изпълняват необходимите задачи на високо ниво, с максимална успеваемост и удовлетвореност на клиента.
Във аутсорсинг компании като Callboxs служителите редовно преминават специализирани обучения и владеят методологията на онлайн продажбите до съвършенство. Доказани експерти разработват скриптове за разговори за различни цели, въз основа на предварително проучване на бизнеса, стоките (услугите), проблемите на посетителите и какви решения могат да получат, когато се свържат с вас.
В резултат на това, колкото повече опит и знания има оператора, който продава вашите стоки и обслужва вашите клиенти, толкова повече продажби и доволни клиенти ще имате.